FOUR DARKS IN RED [MARK ROTHKO]

ΑΝΑΛΥΣΗ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Πάντα αντιλαμβανόμασταν πως ο χρόνος είναι αυτός που μας ορίζει. Η περιορισμένη φύση του, αποτελούσε πηγή εκκίνησης υπαρξιακών αναζητήσεων, ως προς την φύση της ανθρώπινης ύπαρξης, ως προς την παράκαμψη του. Και ο χρόνος δύναται να παρακαμφθεί μέσω της μνήμης. Της μνήμης των οικιών μας, της υστεροφημίας, της κοινωνικής μνήμης και της ιστορικής μνήμης.

Ο χρόνος αδιαμφησβήτητα υπήρξε ένας καίριος προσδιορισμός του ατόμου. Δεν είναι όμως επαρκής. Ο χώρος υπήρξε ο έτερος περιορισμός του ατόμου. Όπως και ο χρόνος έτσι και ο χώρος είναι ορισμένος. Η παράκαμψη του χώρου χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια ανάπτυξης προκειμένου να αρχίσει να γίνεται εφικτή και κατανοητή στις ευρύς μάζες.

Όσο η Φιλοσοφία προσπαθούσε να διαχειριστεί το θέμα της παράκαμψης του χρόνου, η Τέχνη διαχειριζόταν την παράκαμψη του χώρου. Μέσω της διάδρασης με την Τέχνη το άτομο μπορούσε να είναι σε διαφορετικούς χώρους ταυτόχρονα.

Ο Μαρκ Ρόθκο, αντιλήφθηκε την έννοια του χώρου και κατάφερε στην όψιμη περίοδο του, να εισάγει τον θεατή μέσα στο έργο. Επίσης αντιλήφθηκε πως ο χώρος εκτός από συγκεκριμένος είναι και σχετικός. Επέμενε για την σωστή τοποθέτηση των έργων του, στο σωστό ύψος, σε σωστά δωμάτια, ώστε να επιτευχθεί η εισαγωγή αυτή, μέσω της υπέρβασης του καμβά, αποκλειστικά μέσα στα μάτια του θεατή.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο παρόν, θα αναλυθεί το έργο του Μαρκ Ρόθκο, Four Darks in Red. Παρότι το έργο αποτελεί αδιαμφησβήτητα έργο Τέχνης, η μέθοδος εικονογραφικής ανάλυσης του Erwin Panofsky δεν θα εξυπηρετούσε, στην παρούσα φάση, στην εστίαση που επιθυμώ να έχω κατά την ερμηνεία του έργου. Επίσης η αφηρημένη μορφή του έργου, δεν θα μου επέτρεπε, με την διαθέσιμη βιβλιογραφία, να περάσω σε ένα ουσιώδης και λεπτομερής στάδιο του δεύτερου σταδίου της εικονογραφικής ανάλυσης, πέρα της προεικοναγραφικής περιγραφής.

Σκοπός είναι, να συσχετιστεί η χρησιμότητα της αίσθησης και της αντίληψης του χώρου με το ίδιο το μήνυμα και την ουσία του έργου.

Για τους παραπάνω λόγους επέλεξα να αναλύσω και να ερμηνεύσω το έργο με την μέθοδο του Jules Prown, όπως αναπτύχθηκε στο άρθρο του «Mind in Matter: An Introduction to Material Culture Theory and Method» το 1982.

Μέσω της μεθόδου του Jules Prown, μπορούμε επίσης να εξάγουμε πληροφορίες για την κοινωνική σύνθεση και τις πολιτιστικές συνθήκες της εποχής του αντικειμένου της εξέτασης μας. Για την επίτευξή αυτή θα ακολουθηθεί η μεθοδολογία τριών σταδίων.

Κατά το πρώτο στάδιο θα υπάρξει μία τυπολογική ανάλυση του έργου, μια καθαρή περιγραφή των ορατών χαρακτηριστικών του, ως προς τα εσωτερικά του τεκμήρια, την υλική του υποδομή, την θεματική της αναπαράστασης και την μορφολογική του ανάλυση.

Στον δεύτερο στάδιο, θα υπάρξει μία ερμηνεία του έργου ώστε, μέσω της τυπολογικής ανάλυσης του, να εξαχθούν συμπεράσματα για την ισχύ του έργου σε σχέση με την αλληλεπίδραση με τον θεατή. Σε αυτό το στάδιο θα δοθεί έμφαση στην εμπλοκή που προκύπτει στην σχέση αυτή (έργου – θεατή), εξετάζοντας τη υπό την αισθητηριακή της μορφή (άμεση εμπειρία) της διανοητική της μορφή (εκτίμηση χρήσης του μηνύματος) και υπό την συναισθηματική της μορφή (υποκειμενική περιγραφή συναισθημάτων).

Στο τρίτο και τελικό στάδιο και αφού έχουμε εξάγει τα συμπεράσματα μας από την ανάλυση και την ερμηνεία του έργου, θα περάσουμε στον δημιουργικό στοχασμό, επί του έργου, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα με τις υποθέσεις στις οποίες μπορούμε να προβούμε.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας της ανάλυσης του έργου θα ήταν χρήσιμο να παρατεθούν, μία συνοπτική περίληψη του βίου του Μαρκ Ρόκθο όπως και με μία επιγραμματική περιγραφή του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ή αλλιώς της Σχολής της Νέας Υόρκης, που υπηρέτησε ο Ρόθκο, αν και ποτέ την αποδέχτηκε την τυποποίηση του σε φόρμες κατάταξης.

Τα δύο ακόλουθα κεφάλαια θα μας προσφέρουν το κατάλληλο υπόβαθρο και θα δημιουργήσουν την απαραίτητη απόσταση από το έργο, προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα, να το εξετάσουμε ως παρατηρητές του σήμερα, περιορίζοντας την άμεση συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να προκύψει με την αλληλεπίδραση με το έργο.

Το παρόν, δεν έχει σκοπό να παραγάγει επιστημονική γνώση.

ΜΑΡΚ ΡΟΘΚΟ:
ΒΙΟΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μαρκ Ρόθκο γεννήθηκε το 1903, στην περιοχή του Νταουγκαβπίλς της σημερινής Λετονίας (Ρωσική Αυτοκρατορία τότε), ως Μάρκους Ρόθκοβιτς. Παρότι έλαβε (εν αρχή) κοσμική και όχι θρησκευτική ανατροφή από την οικογένεια του, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον φόβου και μισαλλοδοξίας, λόγω της καταγωγής του. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εγκαταστάθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, το 1913. Ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα του, ανάγκασε το Ροθκό να εργάζεται από μικρή ηλικία, πράγμα που δεν τον εμπόδισε, να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία τα μαθητικά του καθήκοντα. Παράλληλα είχε γίνει δραστήριο μέλος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας και είχε αναπτύξει και ακτιβιστική δράση, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το 1922 λαμβάνει υποτροφία από το Yale University. Την δεύτερη χρονιά της φοίτησης του, η υποτροφία δεν ανανεώνεται και αναγκάζεται να εργαστεί, προκειμένου να συντηρήσει τις σπουδές του. Ο Ρόθκο αντιλαμβανόταν την κοινωνία του Yale ως ελιτιστική και ρατσιστική. Με την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους σπουδών, εγκαταλείπει το Yale, από το όποιο βραβεύθηκε 46 χρόνια αργότερα, με τιμητικό πτυχίο.

Το 1923 μετακομίζει στην Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο το Ρόθκο, η αρχή της ζωής του ως καλλιτέχνης ήταν όταν επισκέφτηκε έναν φίλο του στο Art Students League και παρακολούθησε τους σπουδαστές να σχεδιάζουν. Αργότερα εγγράφηκε στην Parsons The New School for Design. Έπειτα φοίτησε στο Art Students League, όπου βρέθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτύξει το ταλέντο του και τις ιδέες του..

Η πρώτη του ομαδική έκθεση έγινε το 1929 στην Opportunity Gallery και η πρώτη του ατομική το 1933 στην Contemporary Art Gallery. Επίσης το 1935 μαζί με άλλους εξπρεσιονιστές Αμερικάνους καλλιτέχνες δημιούργησε την ομάδα «The Ten». Αν και το ύφος του, σταδιακά, είχε αρχίσει να διαμορφώνεται και θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε πρώιμα στοιχεία που το κατευθύναν προς τη μετέπειτα εκδοχή του, της περιόδου της καταξίωσης του, ο Ρόθκο, εκείνη την περίοδο, έστρεψε την προσοχή του προς μία διαφορετική καινοτομία, εγκαινιάζοντας μία σουρεαλιστική περίοδο, εμπνεόμενος από θέματα και συμβολισμούς της μυθολογίας, νιώθοντας πως η θεματολογία της αμερικάνικης σκηνής, που εμπνεόταν από τα αστικά και φυσικά τοπία είχε φτάσει σε ένα τέλμα.

Κατά την πρώιμη περίοδο του, ο Ρόθκο διαμόρφωνε το προσωπικό του ύφος και την αντίληψη του επί φιλοσοφικών ζητημάτων. Η μυθολογία είχε καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της αντίληψης του. Επηρεασμένος από τον Νίτσε, συσχέτισε το ρόλο της τέχνης του, ως μια αντιστοιχία της αρχαίας τραγωδίας, που είχε ως σκοπό, την ανακούφιση του σύγχρονου ανθρώπου από την ματαιότητα της ζωής. Η μη αναζήτηση καινοτόμων θεμάτων και η προσκόλληση στην μυθολογία θα μπορούσε να συνδυαστεί και με το γενικότερο δυσοίωνο κλίμα της εποχής του πολέμου, που δεν επίτρεπε σε καλλιτέχνες και διανοούμενους να αισιοδοξούν και να οραματίζονται, βρίσκοντας δημιουργικό καταφύγιο και πηγές έμπνευσης σε παλαιότερες εποχές, δημιουργώντας νέο-αναγεννησιακές συνθήκες.

Την περίοδο του πολέμου, πολλοί Ευρωπαίοι καλλιτέχνες μετανάστευσαν στην Νέα Υόρκη. Η Αμερική έχει καταστεί πλέον το πολιτιστικό κέντρο και ο σουρεαλισμός αποτελεί το καλλιτεχνικό επίκεντρο. Ο Ρόθκο μαζί με τους συναδέλφους του αναγνώρισαν τους εαυτούς τους ως κληρονόμους των μεγάλων ευρωπαίων καλλιτεχνών και με επίκεντρο τον Μύθο, θα συγχωνεύαν τις δύο μεγάλες τάσεις, τον Σουρεαλισμό και την Αφαίρεση.

Η τεχνική του Ρόθκο άρχισε να γίνεται πιο αφαιρετική και όπως ο ίδιος την περιέγραψε (ίσως ειρωνικά), ως «μία διαδικασία προς την καθαρότητα».

Το 1946-1947, ήταν η περίοδος όπου διαμορφώθηκε το προσωπικό και χαρακτηριστικό ύφος του Ροθκο, εγκαινιάζοντας τους «πολυμορφικούς» (mulitforms) πίνακες. Ο όρος πολυμορφικός δόθηκε από κριτικούς τέχνης και δεν χρησιμοποιήθηκε πότε από τον Ρόθκο. Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο της μετάβασης του, ο Ρόθκο είχε εντυπωσιαστεί από τα αφηρημένα χρωματικά πεδία του Κλιφορντ Στιλ, τα οποία αντλούσαν έμπνευση από φυσικά τοπία.

Η περίοδος από το 1947 σηματοδότησε την πλήρη μεταστροφή του Ροθκο και την έναρξη της όψιμη περιόδου του. Η μετατροπή αυτή ήταν ολοκληρωτική ακόμα και στην έκφραση του Ρόθκο, εγκαταλείποντας την τυπική τιτλοφόρηση. Ο προσδιορισμός τους πλέον γινόταν με σκέτα χρώματα ή αριθμούς. Η όλη η μετατροπή συμβάδιζε με την μετατροπή της ανάγκης του Ρόθκο ως προς την έκφραση. Δεν επιθυμούσε πλέον να εξηγεί τα έργα του, καθώς όπως ο ίδιος δήλωνε «η σιωπή είναι ακριβής».

Τα έργα το Ρόθκο δεν διακρίνονταν πλέον από μία βιομορφική οργανική αφαίρεση, αλλά από μία αφαίρεση χρωματικού πεδίου. Τα έργα του χαρακτηρίζονταν από τις στενές τονικές σχέσεις μεταξύ μεγάλων ορθογώνιων χρωματικών επιφανειών. Το χρώμα όμως δεν αποτελούσε για το Ρόθκο το σημείο αναφοράς, αλλά η εικόνα η οποία δημιουργούσαν. Ο κορεσμός είναι που δίνει την δυναμική στα έργα του Ρόθκο πάρα το χρώμα. Η πλειονότητα των έργων του Ροθκο, φέρουν μονόχρωμο βάθος πάνω στο οποίο τοποθετούνται ασαφώς αφηρημένα ορθογώνια, κάθετα στοιχισμένα, ενοποιώντας χώρο και σχήματα.

Ο ίδιος, παρά την μετατροπή του στην τεχνική του και στην αντίληψη του, συνέχισε να αντιλαμβάνεται την τέχνη του ως μία συνέχεια της αρχαίας τραγωδίας. Ο ίδιος παραλλήλιζε τα έργα του με δράματα και τις μορφές μέσα σε αυτά σαν ηθοποιούς.

Αυτή η αντίληψη ίσως επηρέασε και την αίσθηση του επί του χώρου, καθώς τα έργα του γινόντουσαν όλο και μεγαλύτερα σε διαστάσεις επιθυμώντας την εισαγωγή του θεατή μέσα στο ίδιο το έργο. Με το πέρασμα του χρόνου τα έργα του γινόντουσαν και πιο σκοτεινά, τόσο σε επίπεδο βάθους όσο και επίπεδο σχημάτων, δημιουργώντας μία ενοποίηση της σκηνής.

Ο Ρόθκο έπασχε από χρόνια κατάθλιψη, από την εποχή του διαζυγίου του, που επιδεινώθηκε τα τελευταία του χρόνια, συνδυαστικά με την πολύ άσχημη κατάσταση της υγείας του, την πλήρη εμπορευματοποίηση των έργων του και την σταδιακή πτώση της υστεροφημίας του. Ο Ροθκο αυτοκτόνησε το 1970.

ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός

Ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός, αποτέλεσε ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, το οποίο αναπτύχθηκε στον μεταπολεμικό ουσιαστικά δυτικό κόσμο, από το 1945 (κατά προσέγγιση) και ιδιαίτερα στην Νέα Υόρκη , από όπου φιλοξενεί και το όνομα του ρεύματος. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο σημαντικό καλλιτεχνικό ρεύμα που γεννήθηκε στην Αμερική, διατηρώντας ανεξαρτησία από τα ευρωπαϊκά και σηματοδότησε την μεταβολή του γεωγραφικού καλλιτεχνικού επίκεντρου από τον παλαιό κόσμο στον νέο.

Ο όρος κάλυπτε ταυτοχρόνως δύο φαινομενικά αντίθετες τεχνοτροπίες, αυτή της Ζωγραφικής της Δράσης (Action Painting), με κυριότερο εκπρόσωπο τον Τζάκσον Πόλλοκ, όπως επίσης τους Βίλεμ ντε Κούνινγκ και Φραντς Κλάιν, όπου κύρια σημασία κατά την δημιουργία είχε η τοποθέτηση του χρώματος, επιχειρώντας έναν διαδραστικό συσχετισμό μεταξύ του έργου και των συναισθημάτων, επιχειρώντας των διαδραματισμό τους πάνω στο μουσαμά έναντι της απεικόνισης τους. Η δεύτερη τάση ήταν αυτή της Ζωγραφικής των Χρωματικών Πεδίων (Color Field Painting) με κυριότερους εκπροσώπους τους Μαρκ Ρόθκο, Κλιφορντ Στιλ και Μπάρνετ Νιούμαν.

Στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό συναντάμε μοτίβα του γερμανικού εξπρεσιονισμού συνδυαστικά με τάσεις του κυβισμού και του φουτουρισμού. Για αρκετούς βέβαια ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός διαδέχτηκε τον σουρεαλισμό, λόγω της στόχευσης στην υποσυνείδητη έκφραση και τον αυθορμητισμό.

Κατά την δεκαετία του 1960 και με την κοινωνία να εξέρχεται πλέον οριστικά από τις πληγές του πολέμου, στα πλαίσια του συνεχής ανταγωνισμού του ψυχρού πολέμου και της έξαρσης του καταναλώσιμου, μέσω της τραπεζικής πίστης προς όλους, το κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμούς αρχίζει και φθείρει και δεν αποτελούσε πλέον σημείο αναφοράς και επιρροής ούτε προς τους καλλιτέχνες ούτε προς την κοινωνία.

Οι ηθικές και οι προβληματισμοί που ήταν οι γενεσιουργές του αίτιες, έπαψαν να υφίστανται και οι νέες ηθικές και κοινωνικοί προβληματισμοί που κυριαρχούσαν, έψαχναν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης. Το κίνημα της Pop Art, τις εξέφρασε και ουσιαστικά διαδέχτηκε τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό.

FOUR DARKS IN RED
Mark Rothko-/ 1958

Λάδι σε καμβά
258.6 × 295.6 cm
Whitney Museum of American Art, New York
© 2015 Kate Rothko Prizel & Christopher Rothko / Artists Rights Society (ARS)

Πηγή: Whitney Museum of American Art

http://whitney.org/Events/99ObjectsFourDarksInRed

ΑΝΑΛΥΣΗ

Το έργο Four Darks in Red του Μαρκ Ρόκθο είναι ένας πίνακας μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφισμένος με λάδι σε καμβά. Είναι οριζόντιας διάταξης και οι διαστάσεις του είναι 258.6 εκατοστά ύψος επί 295.6 εκατοστά μήκος (101 13/16 × 116 3/8 in).

Ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1958 και είναι μέρος της τεχνικής της όψιμης περιόδου του Ρόθκο, όπου χρησιμοποιούσε σκούρες χρωματικές παλέτες και δη της εποχής που έδωσε βαρύτητα στις αποχρώσεις του κόκκινου, του καφέ και των κορεσμένων μαύρων. Ο πίνακας συμμετείχε, μαζί με άλλους εννέα πίνακες του, στην έκθεση του 1969 στη Sidney Janis Gallery. Πλέον φιλοξενείται στο Whitney Museum of American Art στην Νέα Υόρκη.

Στο έργο κυριαρχούν τέσσερεις σκούρες ορθογώνιες επιφάνειες που αναπτύσσονται, σε οριζόντια διάταξη, σε μία κόκκινη βάση και από την οποία ταυτόχρονα με την ανάπτυξη τους επί αυτής, απορροφούνται επίσης από αυτή, συνθέτοντας το κατάλληλο μοτίβο που αναγνωρίζεται σαν μια επίπεδη δυσδιάστατη επιφάνια.

Το κόκκινο πεδίο της βάσης, παρότι δίνει την αίσθηση του ενιαίου και του σταθερού υπόβαθρου για την ανάπτυξη των φιγούρων, παρόλα αυτά παρουσιάζει αποκλίσεις, επηρεαζόμενο από την ισχύ των ορθογωνίων. Από πάνω προς τα κάτω, ξεκινάει όντως ένα έντονο πορφυρό κόκκινο και πλησιάζοντας προς την βάση ξανοίγει χρωματικά και αναγνωρίζουμε την επιρροή στην απεικόνιση του πορτοκαλί και του καφέ.

Οι τέσσερεις ορθογώνιες επιφάνειες του έργου, είναι διαφορετικών αναλογιών και αναπτύσσονται επάνω στη βάση μη συμμετρικά. Καθώς τις εξετάζουμε, από επάνω προς τα κάτω, παρατηρούμε πως η πρώτη επιφάνεια είναι σαφέστατα πολύ μικρότερη σε ύψος από τις άλλες, καθώς σε μήκος έχουν όλες παραπλήσιες διαστάσεις. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως γραμμή αντί για ορθογώνια επιφάνεια. Η αίσθηση που δίνει η πρώτη επιφάνεια είναι της βάσης ενός απλού εκκρεμούς, που διατηρεί τις υπόλοιπες επιφάνειες σε ισορροπία. Το χρώμα της είναι καφέ (θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και σαν σκούρο λαδί) και η απόσταση του μεταξύ της κορυφής του έργου και της επόμενης ορθογώνιας επιφάνειας δίνει την αίσθηση πως περιβάλλεται από ένα έντονο πορφυρό κόκκινο περιθώριο, το όποιο όμως αποτελεί μέρος της βάσης του έργου.

People looking the painting on Whiney Museum of America

Πηγή:

http://paperpaintings.growingbolder.com/the-new-whitney-museum-of-american-art/

Η αμέσως επόμενη ορθογώνια επιφάνεια, η δεύτερη από επάνω, είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια από τις τέσσερεις του έργου και σε ύψος και σε (ελαφρώς, καθώς είναι μικρές οι διαφορές) μήκος. Καλύπτεται από ένα έντονο μαύρο χρώμα, μέσα στο οποίο μπορούμε να διακρίνουμε της ύπαρξη του μπλε.

Η επόμενη ορθογώνια επιφάνεια (τρίτη από την κορυφή, δεύτερη από την βάση) είναι μία μεγάλη επιφάνεια χρώματος καφέ, αναμειγμένο με το κόκκινο. Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια απόχρωση με την πρώτη επιφάνεια (όποτε ίσως μπορεί να οριστεί και ως σκούρο λαδί), σε σαφέστατα μικρότερη ένταση. Δίνει την αίσθηση του να μην έχει αναδυθεί πλήρως μέσα από την κόκκινη βάση.

Loren Connors perform in front of the painting on Whiney Museum of America / August 29, 2015

Πηγή:

Screenshot from video http://whitney.org/WatchAndListen/Artists?play_id=1299

Η τέταρτη και τελευταία ορθογώνια επιφάνεια (ή πρώτη από την βάση) παρουσιάζει μία ιδιομορφία σε σχέση με τις υπόλοιπες. Θα μπορούσαμε να την αντιληφθούμε ως μία μίξη δύο ορθογωνίων. Ενός μεγάλου πορτοκαλί ορθογώνιου και ενός μικρότερου καφέ (ίδια απόχρωση με το προηγούμενο τρίτο ορθογώνιο), το όποιο περιβάλλεται μέσα στην πορτοκαλί επιφάνεια. Η πορτοκαλί επιφάνεια έχει το ίδιο μέγεθος με την καφέ τρίτη επιφάνεια. Ένας άλλος τρόπος για να αντιληφθούμε την τέταρτη επιφάνεια είναι σαν ένα μικρότερο ορθογώνιο, μη αναγνωρίζοντας στο πορτοκαλί μέρος υπόσταση σχήματος, αλλά να το αντιληφθούμε ως μέρος της βάσης ή ως περίγραμμα της τέταρτης επιφάνειας.

Δεδομένου του μοτίβου που ακολουθείτε στην διάταξη των επιφανειών και τις μεταξύ τους αποστάσεις, όσο και την απόσταση από την κορυφή, πιστεύω την τέταρτη επιφάνεια πρέπει να την αναγνωρίσουμε σαν ένα ενιαίο σχήμα, που βρίσκεται στην διαδικασία ανάδυσης από την βάση, δηλαδή ως ένα ισοβαρής σχήμα με το τρίτο, ίδιου χρώματος με αρκετά μεγαλύτερη εξασθένηση στα περιθώρια του.

People looking the painting on Whiney Museum of America

Πηγή:

http://dailyrothko.tumblr.com/post/130221612296/mark-rothko-four-darks-in-red-1958-the-whitney

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή της ανάλυσης οι επιφάνειες εκτός από την αίσθηση της ανάπτυξης επί της βάσης δίνουν και την αίσθηση απορρόφησης τους από αυτήν. Αυτό μπορούμε να το διακρίνουμε εξετάζοντας τα περιθώρια των επιφανειών. Όπως και οι επιφάνειες είναι ασαφής έτσι και τα περιθώρια δεν είναι σαφής και ξεκάθαρα, αλλά δίνουν την αίσθηση της θολότητας, χωρίς αυτή η εξασθένηση προς την βάση να επηρεάζει τη έντονη αίσθηση της αντίθεσης των χρωμάτων, που είναι ένα έντονο χαρακτηριστικό του έργου.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του έργο και πολύ σημαντικό είναι η φυσική του έκταση. Πρόκειται για ένα πίνακα πολύ μεγάλων διαστάσεων. Είναι συνήθης πρακτικής του όψιμο Ρόθκο να παρουσιάζει έργα μεγάλων διαστάσεων καθώς με αυτό τον τρόπο τοποθετούσε τον θεατή μέσα στο έργο.

People looking the painting on Whiney Museum of America

Πηγή:

http://contessanally.blogspot.gr/2015/06/new-york-meatpacking-district-new.html

H τοποθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την πλήρη ανάπτυξη των μορφών που εμφανίζονται μέσα στο έργο. Η δισδιάστατη μορφή του έργου με την έντονη χρωματική απεικόνιση, αναπτύσσει ολοκληρωτικά το θέμα της υπό στην σωστή θέση θέασης.

Κάτω από την κατάλληλη θέση παρατήρησης του έργου, δημιουργείται η αίσθηση της κίνησης των μορφών του έργου, δηλαδή των ορθογώνιων επιφανειών. Η κίνηση αυτή είναι προϊόν οφθαλμαπάτης και συμβαίνει μόνο στα μάτια του εκάστοτε θεατή, ενισχύοντας την μοναδικότητα της εμπειρίας και επιτυγχάνοντας την ενσωμάτωση του θεατή εντός του χώρου του είναι του έργου.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Από το ύφος του έργου καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ένα έργο που δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1950, αφού είναι ευδιάκριτο πως ανήκει στο κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και δη στην τάση της ζωγραφικής του χρωματικού πεδίου. Λόγω των παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε, πως το έργο δημιουργήθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη όπου έλαβε χώρα το καλλιτεχνικό κίνημα.

Αναφερόμαστε λοιπόν σε μία ιστορική περίοδο, που οι κοινωνίες ήταν στο στάδιο της ανάρρωσης από τον μεγάλο πόλεμο που προηγήθηκε κάτι που επηρέασε και τα καλλιτεχνικά κινήματα. Οι ενεργοί και επιδραστικοί καλλιτέχνες της εποχής είχαν σίγουρα βιώσει έναν μεγάλο πόλεμο και πολύ πιθανόν να είχαν βιώσει και να διατηρούσαν μνήμες από δύο μεγάλους πολέμους όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Μάρκ Ρόθκο.

Μέσα στα παραπάνω πλαίσια και υπό το πρίσμα, της συνεχής απειλής, ενός επερχόμενου πολέμου, ανάμεσα στις νικητήριες δυνάμεις (Η.Π.Α. – Ε.Σ.Σ.Δ.), παρατηρείται μία συναισθηματική εσωτεροποίηση του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, όπως και της ίδιας της κοινωνίας. Η απαισιοδοξία για το μέλλον ήταν διάχυτη, όπως και η διαίσθηση πως δεν υπήρχε πλέον κάτι νέο ως σημείο αναφοράς. Οι καλλιτέχνες αναζητώντας την έμπνευση, στράφηκαν προς το παρελθόν και προς τον εσωτερικό τους κόσμο, εξερευνώντας τα μοτίβα που θα μπορέσουν να προσφέρουν την λύτρωση.

Ο Ρόθκο, έπειτα από την περίοδο που προέβαλε ξεκάθαρα τις μυθολογικές του παραβολές, μετέβαλε το ύφος του κατά την δεκαετία του 1950 και μη προβάλλοντας το μήνυμα του ξεκάθαρα, αλλά καλώντας τον θεατή να το ανακαλύψει. Η μυθολογική όμως διάσταση, που τόσο τον επηρέασε, δεν εγκαταλείφθηκε και κατά την περίοδο αυτή.

Ο Ρόθκο αντιλαμβανόταν τον καμβά, ως χώρο. Ως τον χώρο που θα αναπτυχθεί το έργο του. Ο χώρος έχει πολύ ιδιαίτερη σημασία. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, έβλεπε στην τέχνη του μία συνέχεια της αρχαίας τραγωδίας. Όποτε τα έργα του Ρόθκο είχαν τα στοιχεία του δράματος και της κάθαρσης. Ο Ρόθκο καλούσε τον θεατή να εισαχθεί μέσα στον χώρο του έργου του, να παρακολουθήσει το δράμα και να λάβει την κάθαρση. Αυτός ήταν και ο λόγος των μεγάλων διαστάσεων των έργων του στην δεκαετία του 1950. Πίστευε πως μέσω ενός καμβά και ο καλλιτέχνης και ο θεατής έπειτα λαμβάνουν τον ρόλο του παρατηρητή. Όμως σε έναν υπερμεγέθη καμβά, ο καλλιτέχνης και στην συνέχεια ο θεατής εισάγονται μέσα στην δράση του έργου.

Το Four Darks In Red δεν διαθέτει εμφανή μήνυμα. Ουσιαστικά δεν ήταν ο σκοπός του να μεταφέρει κάποιο μήνυμα. Όπως αναφέρθηκε, η εποχή, η κοινωνία δεν αποζητούσε κάποιο εμφανή μήνυμα.

Αδιαμφησβήτητα, η χρωματική παλέτα του έργου, προδιαθέτει για σκοτεινά συναισθήματα. Η κόκκινη βάση, διεγείρει τις αισθήσεις, ως το χρώμα του πάθους. Η Alice Meynell, δίνοντας μία ποιητική ερμηνεία του κόκκινου, το είχε χαρακτηρίσει, ως το χρώμα της ζωής (The Color of Life and other Essays). Εννοιολογικά το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, τον πόλεμο, τον έρωτα και τον κίνδυνο. Αυτά τα αντιθετικά συναισθήματα τα οποία προκαλεί, είναι ουσιώδης στον χαρακτηρισμό του ανθρώπου, από καταβολής πολιτισμού. Από την άλλη οι σκούρες επιφάνειες, δηλαδή οι μορφές στο έργο, φέρουν σκοτεινές αποχρώσεις, που μπορούν να συμβολίσουν τον φόβο, το κενό και τον θάνατο.

Ο Ρόθκο λοιπόν, δεν επεδίωξε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα. Επεδίωξε να προσφέρει το μέσο για την αναζήτηση του όποιου μηνύματος. Το συγκεκριμένο έργο είναι ο χώρος που ο θεατής θα βιώσει αυτή την διανοητική εμπλοκή. Θα κατανοήσει την ματαιότητα της φύσης του, θα βιώσει το εσωτερικό του δράμα και θα επέλθει η λύτρωση του.

Ο θεατής θα βρεθεί μέσα στο χώρο του έργου και θα αποφασίσει αν οι μορφές αναδύονται η καταδύονται μέσα στην βάση. Ο θεατής θα αντιληφθεί, βάση της μοναδικότητας της φύσης τους ποιες σκούρες μορφές αναδύονται μέσα από την κόκκινη βάση και ποιες καταδύονται προς αυτήν. Ένα παράδειγμα, βάση του χρωματικού συμβολισμού των αντιθετικών εννοιών που αναφέρθηκε παραπάνω, αν ο θάνατος αναδύεται μέσα από την ζωή, ή ως δεύτερο παράδειγμα ο φόβος καταδύεται μέσα στο πάθος.

Η αντίληψη του θέματος είναι υποκειμενική, αλλά πρόκειται ξεκάθαρα για έναν χώρο που θα αναμετρηθούν συγκρουσιακές έννοιες. Μία σκηνή που θα διαδραματιστεί μία σύγχρονη εσωτερική τραγωδία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Μαρκ Ρόθκο υπήρξε ένας ιδιαίτερος σημαντικός καλλιτέχνης και άσκησε σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της εικαστικής τέχνης. Τα έργα του ενέπνευσαν καλλιτέχνες, εκτιμήθηκαν από κριτικούς και φιλότεχνους και απέκτησαν σημαντική χρηματική αξία στο τομέα της εμπορίας Τέχνης.

Επίσης σημαντική ήταν η παρακαταθήκη του σε ότι αφορά και την διδασκαλία της Τέχνης, μέσω των μελετών του, των προσπαθειών του και των απόψεων του επί αυτής. Η συμβολή του στην εξέλιξη του αφηρημένου εξπρεσιονισμού ήταν ουσιώδης και αποτελεί σημείο αναφοράς, ειδικά στην τάση της ζωγραφικής του χρωματικού πεδίου.

Η όψιμη περίοδος των πολυμορφικών έργων ήταν αυτή που τον καταξίωσε και ήταν επίσης και αυτή που συνέβαλε στην μεταβολή του τρόπου της μεταφοράς του μηνύματος του. Όπως έχει ήδη αναφερθεί και στην εισαγωγή του παρόντος, όπως και έχει τονιστεί σε διάφορα σημεία, είναι ο συσχετισμός της αντίληψης του χώρου από τον Ρόθκο με την ίδια την φύση του μηνύματος του εξεταζόμενου έργου.

Όπως διακρίναμε και από την εξέταση του Four Darks In Red, η εξατομίκευση του μηνύματος είναι μία ιδιαιτέρως ουσιώδης προσφορά του στην πορεία της Τέχνης. Ο Ρόθκο αντιλήφθηκε την ουσία της αίσθησης του χώρου και προσέφερε την αντίληψη αυτή. Δηλαδή προσέφερε το πεδίο στο θεατή, προσέφερε το έναυσμα για την εσωτερική του αναζήτηση και εν τέλει την λύτρωση του.

Αυτή η περιγραφόμενη προσφορά δεν ήταν όμως μία αφηρημένη έννοια. Εν αντιθέσει ήταν πολύ συγκεκριμένη. Ο Ρόθκο έδινε πολύ σημασία στο χώρο, στην έκταση του χώρου. Τρεις αιώνες πριν την δραστηριοποίηση του Ρόθκο, ο Τόμας Χομπς, κατά την περιγραφή της φυσικής κατάστασης του ατόμου και της συμβολαιακής θεωρίας της κοινωνικής ανάπτυξης, επηρεασμένος από τις διδασκαλίες του Γαλιλαίου, προσδιόρισε την ελευθερία βάση του χώρου. Όσο περισσότερο χώρο διαθέτουμε, τόσο πιο ελεύθεροι είμαστε. Κατά την σύναψη του κοινωνικού συμβολαίου και την αναγνώριση του Λεβιάθαν ως κυρίαρχου τους, περιορίσανε και τον χώρο που θα μπορούσαν να δράσουν.

Μια παρόμοια αντιστοιχία μπορεί να γίνει με την μεταπολεμική εποχή της μελέτης μας. Η αναζητούμενη λύτρωση / κάθαρση, μπορούσε να βρεθεί σε διάφορα σημεία του χώρου της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι όμως προτίμησαν να παραδώσουν την καθοδήγηση αυτή στους καλλιτέχνες και στους στοχαστές της εποχής, προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της κοινωνίας και η εξέλιξή της.

Ο όψιμος Ρόκθο, με τα υπερμεγέθη πολυμορφικά του θέματα, παρέδωσε στο θεατή, μεγαλύτερη ελευθερία στην αναζήτηση του. Του έδωσε άπλετο χώρο, του παρέδωσε την κατεύθυνση αναζήτησης και επέτρεψε στον κάθε θεατή ξεχωριστά, να δράση μέσα στο χώρο του έργου του.

Το έργο Four Darks In Red, είναι ένα από αυτά τα ένας χώρος αντιθέσεων, ένας χώρος εσωτερικής δραστηριοποίησης και η αξία του παραμένει αναλλοίωτη ακόμα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ ανέφερε σχετικά με την φύση της Τέχνης: «Είναι τέτοια η φύση της τέχνης, ώστε στην τέχνη μία μοναδική περίπτωση αντιπροσωπεύει χιλιάδες γιατί η τέχνη με την προσεκτική και ιδιάζουσα σε αυτήν διαγραφή του ατομικού αποβλέπει στην ιδέα του γένους στο οποίο αυτό υπάγεται...». Είναι ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό σε κάθε έργο τέχνης. Ουσιαστικά κάθε έργο τέχνης πρόκειται για την αντανάκλαση της εποχής του.

Ο Ρόθκο επιδίωξε την εξατομίκευση της αντανάκλασης αυτής. Υπήρχε όμως μήνυμα στα έργα του Ρόθκο; Ο Μάρτιν Χάιντεγκερ υποστήριξε πως «όσο δραστήρια και αν αναζητούμε την εσωτερική ηρεμία και αυθυπαρξία του έργου τέχνης, η πραγματικότητά του μας διαφεύγει όσο δεν εκλαμβάνουμε το έργο τέχνης σαν κάτι επεξεργασμένο».

Το Four Darks In Red, είναι έργο ενός δημιουργού και ως τέτοιος παραμένει φορέας του μηνύματος του. Μπορεί ο Μαρκ Ρόθκο να επέλεξε να μην δημοσιεύσει το εμφανές του μήνυμα, αλλά το μήνυμα του ενυπήρχε μέσα στο έργο, ήταν μέρος του έργου και αποτέλεσε το καθοριστικό και ρυθμιστικό παράγοντα διανοητικού στοχασμού, κατά την αλληλεπίδραση με το έργο.

© 2016, Ιωάννης Πιχαρίδης

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙA

Mark Rothko, Κείμενα για την Τέχνη, 1934-1969 (μετ.: Βασίλης Τομανάς), Νησίδες, 2010

Hal Foster, Rosalind Krauss, Yve - Alain Bois, Benjamin H. D. Buchloh, Η τέχνη από το 1900, Μοντερνισμός, αντιμοντερνισμός, μεταμοντερνισμός, (μετ: Ιουλία Τσολακίδου), Επίκεντρο, 2007

Jules David Prown, Mind in Matter: An Introduction to Material Culture Theory and Method, Winterthur Portfolio Vol. 17, 1982

Richard Kostelanetz, A Dictionary of the Avant-Gardes, Routledge, 2001 (2nd edition)

Wikipedia (en.wikipedia.org/wiki/Mark_Rothko)

The Art Story (www.theartstory.org/artist-rothko-mark.htm)

Whiney Museum of America (collection.whitney.org/object/897)

James E. B. Breslin, Mark Rothko. A Biography, University of Chicago Press, 1998

Νίκος Στάγκος, Έννοιες της Μοντέρνας Τέχνης, Από τον Φοβισμό στον Μεταμοντερνισμό, (μετ.: Ανδρέας Παππάς), ΜΙΕΤ, 2005

Όλγα Ζιρώ, Ελένη Μερτζάνη, Βασιλική Πετρίδου, Γιώργης Σιγάλας, Ιστορία της Τέχνης, Ο.Ε.Δ.Β.

Alice Meynell, The Color of Life and other Essays, 1896

Thomas Hobbes, Leviathan, 1651

Arthur Schopenhauer, Parerga und Paralipomena, 1851

Martin Heidegger, Der Ursprung des Kunstwekes, 1950 (μετ.: Γιάννης Τζαβάρας, Η Προέλευση του Έργου Τέχνης), Εκδόσεις Δωδώνη, 1986

DIDACT